Рішення у справі «Об’єднана профспілка цивільної авіації та Ксорба проти Угорщини» (прес-реліз)

31 Травня 2018

Справа стосувалася скарги заявників щодо заборони поліції проведення демонстрації, яку вони планували провести на узбіччі дороги, яка вела до основного міжнародного аеропорту Будапешта.

Прес-реліз англійською мовою можна переглянути за посиланням.

Прес-реліз,
виданий Секретарем Суду
ЄСПЛ 180 (2018)
22.05.2018

Об’єднана профспілка цивільної авіації та Ксорба проти Угорщини (№ 27585/13)

Заявниками є Об’єднана профспілка цивільної авіації, профспілка, зареєстрована у Будапешті, та Аттіла Ксорба, громадянин Угорщини, який народився в 1970 році і мешкає в м. Вечеш (Угорщина). Пан Ксорба є головою Об’єднаної профспілки цивільної авіації.

Об’єднання мало намір провести двогодинну демонстрацію за участі від 50 до 100 осіб у жовтні 2012 року для протесту проти запланованого скорочення заробітної плати працівникам аеропорту. Після зустрічі з організаторами поліція вирішила заборонити демонстрацію на підставі того, що вона створить небезпеку для руху та перешкоджатиме доступу до аеропорту.

Рішення поліції було згодом підтримане судом.

Посилаючись на Статтю 11 (свобода зібрань та об’єднань) Європейської конвенції заявники скаржились на те, що заборона їх демонстрації була непропорційним втручанням у їх права.

Порушення статті 11

Справедлива сатисфакція: Суд постановив, що виявлення порушення є достатньою справедливою сатисфакцією моральної шкоди, завданої заявникам. Суд присудив їм спільно, 2000 євро відшкодування видатків та витрат.